måndag 15 december 2014

En ny omslagsbild till boken som heter;"Jag är Zlatan Ibrahimovic "



Som ni alla ser, den här är ju bilden som jag har valt till Zlatans ny omslagen. Det var inte lätt att välja den bästa bilden eftersom det fanns jätte många fina och fantastiska bilder till Zlatan. .Men till slut valde jag den eftersom jag tyckte den passar mest. Bilden hittade jag från den här länken  genom Google

måndag 8 december 2014

Förbjud prostitution i Europa !

Att tillåta prostitution i Europas betyder att tillåta korruption hända och sprida i samhället, tycker jag. I dag finns många som köper och säljer sex i många länder och det är fel eftersom Kvinnan är offer (brottsoffer) och det instrument som används i denna process mest.  Det skulle leda till ett stort problem i samhället för att kvinnorna inte borde köpas eller säljas! De är inte ett material eller leksak för men för att bara leka med man på vilken sätt han vill! 

För det första prostitution förvandlar kvinnor till sexobjekt. Det är hemskt och dåligt att den kvinna som köps av en man blir mannens privata egendom så långa kontraktet varar, precis som varan han köpte i butiken. Hon blir tyvärr en leksak for honom som han kan leka med på vilket sätt han vill.

För det andra kan det leda till hälsoproblem i samhället där skulle vara köparen eller den som köpas sjuk med en allvarlig sjukdom exempelvis Aids! Vilket kan leda till att sjukdomen sprids snabbt mellan medborgarna utan kunskap (kontroll) eller förmåga att stoppa om vi tillåter prostitution.

Dessutom är barn den största offret genom hela denna process eftersom barnet kommer att påverkas och lider mer när de att har född av en förbjuden relation och orättvist och att deras mamma hade sålt sin kropp bara för pengar!. 

Tänk på det !. Är detta ett samhälle som vi vill leva i? Är kvinnan och barn betyder ingen ting för oss? Vill du att dina barn ska växa upp i ett samhälle med sådana värderinger? Är det ok för dig och accepterar att din mamma, syster, eller dotter sälja hennes kropp eller någon köpa henne! Därför kan prostitution aldrig vara tillåter!

torsdag 4 december 2014

köp (alltid/aldrig) ekologisk mat

Ni kanske tycker att det är dyrt att handla ekologiskt. Ni kanske tycker att vi inte kan vara säkra på vad vi köper eller äter. Men ekologisk mat är noggrant kontrollerad! Så jag kan garantera er att det är den här maten, ekomaten, och inget annat som du vill ge dina barn. För det första borde våra barn tycka mycket om djur, att de är fina och gulliga och värda att leva ett gott liv. Ska du då mata dem med döda djur som plågats?. 

För det första borde våra barn tycka mycket om djur, att de är fina och gulliga och värda att leva ett gott liv. Ska du då mata dem med döda djur som plågats??. Egentligen är det rätt enkelt: KRAV-märkta djur lever ett gott liv!

För det andra kan detta gör att köttet smakar godare. Stressade djur som mår dåligt ger ett sämre kött. Men det allra bästa är att det går hand i hand med att djuren får leva ett bra liv. Bara den vetskapen sätter ju krydda på det mesta. Och du kan med gott samvete servera detta kött till dina barn.


Dessutom kraven på god djuromsorg är högre för KRAV än för djur i konventionell och EU-ekologisk djurhållning.

Min egen åsikt ; 

Jag håller med att ekologisk mat är dyrare ja, men ändå det är inte dålig för hälsa utan kanske mer bättre än den vanliga mat som kan vara förgiftad ibland eftersom man kontrollera inte utan många säljer det billigare för att känna pengar och sälja mest bara. På andra sida är det svårt för alla att köpa ekologisk mat för deras ekonomi hjälper inte så det finns ingen möjlighet för dem att köpa ekologisk även om dem vet att eko mat ganska bra för deras hälsa och smakar godare!. Men tänk bara om alla ska köpa ekologiska mat då kanske blir det billigare i framtiden också!. Så kanske kan vi inte köpa alltid ekologiska mat och att aldrig köpa kan betyda att vi missar några speciellt vitaminer som inte kan finnas i andra vanliga mat !. Det därför kanske det är bättre att säga köp ibland ekologisk mat om du kan !. 

onsdag 12 november 2014

Hur får man respekt? Genom att ta den eller genom att förtjäna den?

Respekt är att vara lyhörd, känna för andra, ha empati för andra och framför allt förstå andras skillnader tänker/åsikter och deras stora olikheter och respektera det. Men frågan är ; hur kan man få respekt? Får man den genom att ta den eller genom att förtjäna den? Om man respekterar andra måste man vara respekterad också?. 

Man måste visa respekt mot andra för att själv förtjäna att bli respekterad. Den kan man inte ta eller få utan förtjänar!. Om du vill vara respekterad du måste först respektera andra också!. Respekt är när människor runt omkring behandlar dig rättvist och respekterar dig för att du förtjänar det. Det kan man aldrig uppnå genom våld, då misstar man respekt mot rädsla.

Respekt är inte en sak du tar. Exempelvis; du kan inte säga till någon du måste respektera mig, om du inte ger mig respekt då slår jag dig!!. Tror du att du ska respektera sen från den personen? Att den person ska respektera dig bra?!. Jag tror inte. 

Respekt kan inte behandla mellan barn/vuxna/ äldre eller mellan en pojke till pojke och en flicka till annan flicka bara!. Utan mellan alla, barn till äldre eller äldre till barn. Äldre till vuxen ock vuxen till äldre, kvinna till man och man till kvinna. Respekt förtjänar människa vare sig arab eller amerikansk, muslim, kristen eller utan religion.  
   
 Det finns ingen som vill inte bli respekterad, men det finns människor som ge respekt utan att vänta andra respektera dem tillbaka och de personer är bästa, tycker jag. För att den andra person kanske vet inte din sanna känslor och tänker att du vill bara bli älskad från människor. Du kan missförstås från andra men det spelar ingen roll för att det är bara du och dem som älskar och respekterar dig vet vad är din mål och det sann sidanSann respekt för mig är att man ger mer än man förväntas få tillbaka.Sann respekt får man inte utan det förtjänar man.

tisdag 11 november 2014

Arbeta tillsammans och ge en respons

Sarahs diskuterande text; Att vara personliga eller inte?

Jag bedömer inte kanske vad någon vill att skriva om hans/hennes leva men bara berättelse vad jag tror göra en bra biografi. Är det bättre att vara personliga i din biografi eller inte? Varje författare måste bestämma för sig själv vad är syftet av hans/hennes biografi. När man berättelse insidan historien kan vara personliga, beviljar det din läsare att lära sig vad de kan inte läste i en tidning. På andra sidan, Det ar important(är viktig) att respektera personen sin familj och kompisar och att skriva vad är ändamålsenlig.

Personligen, gillar jag att lära mig om personen jag läser om. Jag vill lära mig från sin berättelse. Det är bättre att vara personliga så att andra kan relatera till dig och se ditt perspektiv. Exampelvis, hur har dina situationer utmanar dig som en person? Vad hjälpte dig att växa? Det är mycket inspirerande att se en person övervinna sina utmaningar och förutsättningar.

När du delar personlig information, måste du vara känslig för de inblandade. Det är inte rättvist mot andra för att "air their dirty laundry". Därför, om du inte kan vara personlig och respektera andra människors berättelser, är det bättre att inte dela så mycket.

I min åsikt, om du bestämmer dig för att skriva en biografi, bör det finnas ett syfte. Att bara dela information på ytan inte berätta din historia. Kanske några berättelse bör inte skrivas. Jag tror att en stor biografi beskriver vedermödor, segrar och karaktären utveckling utmed vägen.






Ja
Nej
Rubriken är en fråga som man kan svara ja eller nej på? Eller en fråga med två sidor?

Inledningen- Berättar den som skriver bakgrunden till sitt intresse för frågan?


Presenteras frågan och dess två sidor?

Ja-sidan/ena sidan – Markeras sidan med nytt stycke?

Får vi veta att det är ja-sidan som diskuteras i första meningen?


Motiverar skribenten (den som skrivit texten) varför han eller hon svarar ja på frågan?


Ges det exempel för att tydliggöra motiveringen?

Nej-sidan/andra sidan – Markeras nej-sidan med nytt stycke?

Får vi veta att det är nej-sidan som diskuteras i första meningen?


Motiverar skribenten (den som skrivit texten) varför han eller hon svarar ja på frågan?


Ges det exempel för att tydliggöra motiveringen?


Slutsats summering – Markeras med nytt stycke?


Är slutsatsen tydligt formulerad?

Kommer du fram till samma sak genom att läsa texten?








Min kommentar ;

Det var intressant att läsa texten och veta vilka situationer är bättre för skrivare att prata om sina egna personliga känslor och när det inte behövs. Jag tror att rubriken saknas. Jag menar först man ska läsa rubriken bara skulle man undra ; " Att vara personlig eller inte? ". Ok men personlig på vad?! typ. Det ska vara bättre att säga " Skulle man vara personlig i sin biografi eller inte? " tycker jag.

 Texten var rolig för mig. Jag tycker att skrivare hade mer förklarade men har ett skriv problem som behöves träna mer med, som vi alla har. Den som hon behöver att träna mer med är när det behöves att sätta en kommatecken och när det inte behöver!. Det är inte lätt att skriva dina åsikter och tänker allt korrekt och hur du vill när du använder ett nytt språk!. Men ändå bra jobbat .




måndag 10 november 2014

Borde mobiler förbjudas i skolan?

Mobiltelefonen är idag en produkt som ägs av nästan varje person och utan den skulle samhället inte sett likadant ut. Många har dessa frågorna ; Ska mobiltelefoner förbjudas i skolan? Vad är syftet att hålla mobiler med för eleverna inom skolan? Varför ska det förbjudas? På vilken sätt eller situationen kan eleverna ha deras mobiltelefoner?

Om vi tittar på det i positiv sidan ser vi att idag man inte behöver längre söka upp den personen som man vill prata med utan istället kan man skicka ett sms eller ringa personen. mobiltelefoner kan användas för att slå upp information eller hämta information från en lärare. mobiltelefoner kan hjälpa till att organisera med hjälp av den för att veta vad dina läxor är, anteckningar, att veta vilka dagar du kommer att få ut av skolan och andra grejer.

Men på den andra sidan kan mobiltelefoner användas för dåliga syften, som att spela spel eller gå på Facebook( för att sms), ta bild/video eller något annat under lektionen. Då har lärare rätt att ta mobilen från eleven och tillbaka det sen till honom/henne i slutat av lektionen!. 

Det är viktig att vi prova använda våras hjärna istället att få hjälp från våras mobiltelefoner hela tiden specialist om vi är elever!. På den här sätt kan vi ge respons eller bedöma våras själva vad vi kan och hur mycket vi kan också. Exempelvis om vi har inte förstå ett ord det är bättre att vi använder våras strategi för att förstå det inte översta det från lexikon direkt från våras mobil eller go och googla efter en fråga och hitta svaret redo! Vad vi har lärt oss då ?!. Men det förbjudas inte absolut att inte kolla andras åsikter eller tänker också, det är bra att få veta information från mobil om man har ingen ide på den men man måste försöka komma med egen åsikt/tänker också!. 

tisdag 4 november 2014

Är grammatikundervisning så viktig när man lär sig ett nytt språk ?

När man flyttar från sitt land till ett annat land behöver man lära sig det nya språket. Vi som är invandrare och har flyttat till ett annat land som Sverige behöver att lära sig svenska. Men frågan är; behöver vi grammatikundervisning för att lära sig språket?. Blir det lättare och snabbare för oss att kunna språkets grammatik?.

Grammatikundervisning behöver vi för att kunna prata och skriva korrekt.Det kan göra det lättare för oss att förstå språket. Man lär sig också att kunna bygga olika meningar på egen hand eftersom man har förstått hur och varför det är så !.


Men å andra sidan bor vi inte att kunna grammatik för att tala eller hänga med andra i samhället eftersom vi kan ju lära sig språket genom att tala/skriva/läsa eller lyssna på nyhet och titta på TV så mycket. Man kan ändå lära sig språket på jobbet eller vara umgås med vänner. 


Nu är vi elever så grammatikundervisning är jätte viktig för oss för att kunna förklara textbyggnad eller diskutera meningsbyggnad. Men efter skolan kanske det är inte så viktig för oss!. I såna fall är det viktig eller inte för oss att kunna grammatik beror på  våras framtid jobb. Exempelvis; om vi ville bli en lärare eller läkare då kan det vara viktig!. Vi kanske ska inte behöva att kunna grammatik i våras framtid liv men ändå är det jätte bra att veta/kunna det!. 


Thwe Thwe Oo, Alexey, Fatima

lördag 25 oktober 2014

Varför ska vi bedömma sig ?

Bedömning hjälper oss att vi själv får veta vad vi kan och inte kan. Det ska vara lättare för lärare också att veta vad hennes student behöver att träna med. Det viktigaste sak är att det ska vara bara mellan studenten och sin lärare

För det första är ju det ett bra sätt från lärare att låta studenterna bedöma sig först innan de gör, eftersom det hjälper de mer att tänka själv vad de är bra med och vad de behöver träna mer med för att kunna förbättra det ännu bättre.

 För det andra bedömning ska vara säkert mellan studenten och sin lärare bara ingen nån annan får eller kan kolla på det vilken/som ska hjälpa mest studenten att inte oroa sig om det. Samtidigt det stämmer ju för lärare att kunna veta hur hon/han ska hjälpa studenten för att förbättra sig.

Dessutom är ju det en jätte bra ide från Stina att låta oss själva bedöma sig först innan hon gör, tycker jag.
 

onsdag 22 oktober 2014

Sammanfattning om kapital 8 av Jag Är Zlatan

Kapital 8 ;

" Det var ingen stor grej att vara på egen hand " sade Zlatan. Under sin uppväxten brukade ta hand om sig själv och inte vänta/fråga andra att  hjälpa honom för att få vad som han ville. Han kände sig fortfarande som coolaste killen i Europa, tyckte han. Zlatan sa att det kändes långt borta och att han hade ingen/något annat som gav honom den känsla att han är hemma. Han är i Diemen och försöker att vara en seriös kille. Han har ett radhus och ha kontakt med alla som har känner; kompisar, farsan, morsan, och lillbrorsan och syrran. Han hade en bilproblem. Det var hans Merca Cabriolet som var svenskskyltad där man får inte köra med den i Holland, så han tvingade att sälja den och istället beställt en annan Mercedes, en SL 55:a. Därför satt han nu i Diemen, pank och hungrig med tomma kylskåp som han fortförande hatade det.  Zlatan trivdes bäst bland de svarta killarna och sydamerikanerna. De var roligare, tyckte han. Han kände sig mer hemma  med dem, och han gillade humorn och attityden.

I slutet av juli inleddes Amsterdam Tournament i Holland på hög nivå, och det här året skulle, Milan, Valencia, Liverpool och Ajax där är Zlatan med delta. " Det var Zlatans chans att presentera sig för Europa". I första matchen mötte dem Milan och Zlatan gjorde en del sköna grejer genom matchen. Men de har förlorade det mot Milan med ett - noll. I nästa match mötte de Liverpool som hade vunnit tre cup-titlar det året. Dem hade starkaste försvar med finnen Sami Hyypiä och schweizaren Ste`phane Henchoz. Zlatan hade använt finten många gånger med de, han sa att han aldrig mot en världsback som Henchoz, det var bara det: " jag hade känt det redan mot Milan, hela atmosfären triggade mig" . (si, 155).
" En fotbollssäsong är ju lång, och du kan inte visa allt i en enda match. " Som Zlatan har förstått.

måndag 13 oktober 2014

Ett brev till Marcus

Hej Marcus!

Fatima heter jag, och jag är en student på Vuxenutbildning i Luleå . Jag är en av de som blev väldigt inspirerad och djupt rörd av dokumentärfilmen om dig. Förre veckan tittade jag den med mina klasskamraterna och lärare, det var ganska hemskt och synd olyckan tyckte jag. Men den som var super kul att se där du aldrig ge inte upp och kämpade mycket för att kunna gå, cykla, köra bil och bero på dig själv om allting fast din läkare tänkte att du kommer aldrig att kunna gå igen!.

Det var jätte underbart att se alla dina vänner och familj var nära dig hela tiden och hjälpte dig. " Det säger ; hjälp vem du vet och inte  vet, då kommer du att få en hjälp också när du behöver ".  

Jag undrar om vad som hjälpte dig mest för att övervinna skadan och gjorde dig kämpa mer för att gå vidare i ditt liv? Vad är ditt råd till dem som har samma din situation, och även till alla som har det svårt i deras liv? Hur är det med dig nu i ditt liv? Skapade du nya målar?

Du är en stark, positiv, social, glad och en trevlig person . Hoppas dig det bästa i livet och att allt går dig väl vidare i framtiden.

Med vänliga hälsningar

Fatima ~

torsdag 2 oktober 2014

En sammanfattning om första två sidorna i kapitlet 3 av JAG ÄR ZLATAN IBRAHIMOVIC´

I början av kapitlet berättade Zlatan lite gran om olika gårdar i Rosengård och att det var gården som räknas inte var dina föräldrar kom ifrån. Hans mamma hade en gård som hete Törnrosen. Den hade manga saker exempelvis; en gunga och lekplats.  En fotbollsplan var en av dem saker också som fanns där som Zlatan brukade spela i varje dag. Han sade ibland fick han inte att spela för att han var så liten, och där han hatade att vara utanför spelet.

  Zlatans första klubb hette " MBL, Malmö Boll och Idrottsförening", och han var sex år bara när han började. Men han bytte klubb flera gånger och kom till FBK Balkan, och det var något annat där. Han gillade spel sättet där och tyckte att det var precis som hemma, hän trivs bra där. 
  En match släppte Zlatan in mål och hattade fotboll. Han sagt att han skulle börja med ishockey istället. " Hockey är mycket bättre, jag ska bli hockeyproffs" sa han. 

söndag 28 september 2014

Zlatans barndom

I torsdags hade vi en diskussion om Zlatan, men det var utan Stina i den här gången. Vi fortsatte med kapitalet två och det handlade mest om Zlatans barndom.

Vi gick igenom om Zlatans barndom och vilka personer som fanns i hans liv, hans familj . Vi pratade också om vad han tyckte när han var ett barn, hur han växte upp och hur typ av student han var på skolan. Zlatan fick inte vård när han var lite, Ingen ge han sin intresse för att fråga honom hur mår han eller undrade om han hade några problem. Ingen tröstade honom när han föll från ett tak på en dag i dagis! Ingen i hans familj såg " Stackars Zlatan" utan han fick en örfil och förmaning!!! Det var hemskt och synt tyckte jag.

Vi visste att Zlatan hade ett ganska svårt liv och sin familj brukade bråka mer än en vanlig familj gör!. Jag berättade om hur Zlatans liv var lite lika som mitt liv. Jag har flyttat så mycket med min familj när jag var ett barn till många stader, och jag borde bytta min skol och mina vänner  som han varje gång vi flyttar. Men vi aldrig har bråkat så mycket i min familj som hans familjemedlemmar har gjort ! 

Framför alla utmaningar i Zlatans liv med spridda familjemedlemmar kunde han vara stark och förlita på sig själv. Vi kommer att veta mer om honom.
 

torsdag 18 september 2014

Zlatan var inte längre Zlatan !

I dag hade jag min första diskussionen om Jag är Zlatan Ibrahimovics bok tillsammans med Stina och mina klasskamrater, Sarah,Najib,Tracy och Alexi medan dem andra hade en egen diskussion om All ins boken före oss.

Vi pratade om Zlatans konflikt med tränare och varför valde han att prata om det som en första kapital till boken ! Sarah frågade om vad tankar Pep Guardiola om? Varför Zlatan var bad boy (en dålig pojke) ? Hon var jätte nyfiken om detta som vi alla var också . 
  Tracy sade att han kanske ville vissa sin första känslor till Barcelonas team och tränare, och där att han fick mobbad från Guardiola och Messi . Hon sa också att många människor vet inte eller känner inte igen spelarnas, om de inte har spelad bra. Att de är ju en människa som oss går igenom svåra stunder och situationer som påverkar dem ibland genom matchen när dem spelar.

Jag ställde frågor om vad är det för fel har Zlatan gjorde? Varför kom Guardiola fram till honom med en besvär åsikt och sa " Här i Barca har vi fotterna på jorden" ? Vad menade han med det ?!.
  Jag tyckte där journalister är duktiga på att skriva den dåliga sidan av en kändis, trots att detta inte är ju sant ibland. Jag pratade också om Zlatans skadad och när han fick ont i vaden på matchen mot Arsenal, att Guardiola var iskall som Zlatan tyckte. Zlatan var borta från teamen i tre veckor men Guardiola sa ingen ting till honom, inte ens; god morgon eller hur mår du!, och även undevk sin blick ! Då började fullkomliga surra i Zlatans huvudet . 

Det bästa sättet att straffa någon eller för att göra en person ser sina misstag är ju att ignorera honom/henne så att han/hon själv tänka på; vad han gjorde för fel!, i stället för att förberåra den här personer tyckte jag. 
 Det är ett bra sätt att lugna ner personen och låta honom/henne noga studera sina handlingar och sina ord om den personen är typ av dem som blev arga snabbare , och så var det så mellan Zlatan och Guardiola.  Det var det som gjorde Zlatan känna sig att han var inte längre Zlatan, inte den gamla Ibra. 


måndag 15 september 2014

Val av bok

Jag kommer att välja en biografi som heter ; Jag är Zlatan Ibrahimovic eftersom jag intresserar av fotboll. Boken ska vara spännande att läsa tycker jag, det ska vara kul och intressant också att veta mer om en av dem mesta kändis och bästa fotballspelare Zlatan.

tisdag 2 september 2014

Tusen gånger starkare

I går såg vi en rolig film . Den handlade om några elever i klassen och hur dem kände sig med varandra och lärare . Den var en jätte intressant film tyckte jag och har visat mest situationen mellan killar och tjejer i många skolor .
  • Hur ser klassläraren Olles relation till klassen ut ? Han ser ut som han vill inte titta på tjejerna , han är med killarna så mycket . Han har en bra relation med dem men inte med tjejerna .
  • Till tjejerna ? Olle ger ingen chans till tjejerna för att visa vad dem kan eller säga vad dem tänker utan han stoppar dem hela tiden . 
  • Till killarna ? Olle låter killarna göra vad som dem helst och stoppar inte dem innan när han vet att dem gör fel. När Olle ställer frågor han väljer killarna för att svara på det utan tjejerna stanna vara tyst .  

torsdag 3 april 2014

Sammanfattning av kapitlet 32

Tillbakablick: Sonja sa där ” Alla människor vill bara leva ett vanligt liv, värdighet är bara olika saker för olika människor”. Hon sa också för män som Ove och Rune var väldigheten kort. De alltid hade fått klara sig själva när de växte upp. De både män fångade i fel tid, tyckte Sonja.

Ove försökte ta livet av sig igen med ett gevär. Han klätt på sig kostym till självmord. Men han gissade den kan bli fasligt mycket blod på kostym. Han klä av sig kostym och viker dem. Han skrev ett brev till Parvaneh och förklarade att begrava honom i kostym bredvid Sonja.

Adrian och Mirsad knallade upp till Oves hus några sekunder senare. Ove öppnade dörren och kollat på dem. Adrian förklarade att Mirsads pappa slängde ut honom hemma därför pappan hatar homosexuella.

Mirsad har ingen släkt i stan och han tänkte han kan stanna med Ove.nästa dag Ove vaknat med inte bara en katt utan även med en homosexuell !. 

Leila och Fatima

tisdag 1 april 2014

Sammanfattning av kapitlet 27

En man som heter Ove och en övningkörning

Tillbakablick: Ove och Rune tävlade att köpa bilar. Ove köpte en ny modell av Saab och Rune en ny Volvo. Årtiondet följde de att köpa nya bilar. Till sist köpte Rune en BMW. När Ove hörde det, blev han arg på Rune. Då blev de osams för 40 år.

Ove och Parvaneh började övningkörningen. Den gick inte så bra. Prvaneh ville ta körkort för automatväxel, men Ove ville att hon ska ta ett riktig körkort. Han tror att en bil med automatväxel är inte en riktig bil.

Under körningen var Parvaneh mycket stressad. Ove pratade med henne att hon kan lära sig att köra. Han vissade Parvaneh gas , broms och koppling. 
  Till slut på eftermiddagen kunde Parvaneh att köra bil.

Leila, Tulay, Abel, Fatima

måndag 24 mars 2014

Medicinanvändning

I fredags diskuterade oss som vanligt Ove. Vi pratade om romanena fortsättning till kapital 26 , och det var också en jätte spännande diskussion med massor, av känsla (emotionell) tyckte jag . 

Den här gången under diskussionen ville jag prata om medicin och hur skillnaden den används är mellan Sverige och andra länder exempelvis arab länder. Eftersom det var en ganska stor skillnad vad läkaren gör när man blir sjuk och går till en läkare och frågar efter en medicin som hjälper blir bättre !. I andra länder får man direkt men här i Sverige är inte så!! .

Jag har en lillasyster som är inte normal som jag och mina andra syskon. Hon var det yngsta barn som föddes i vår familj och efter en lång tid (åtta år sen) efter den sista barnet. När hon föddes var hon jätteliten och svag , läkaren såg också att hon behöver stanna längre tid i förlossningsrummet .


Till slut kunde vi ta med henne hem för att vara med mamma och hela familjen. Vi tar bra hand om henne, men med tiden visste vi att hon är långsam (försenad) med allt (prata, repetera ord, krypa eller promenera också som en vanlig barn gör ) .




måndag 17 mars 2014

Leende är ett ge välgörenhet också :)

I fredags hade vi en diskussion som vanligt. Vi pratade och fick mer information om olika ämnen och om Oves personlighet. Berättelsen försättnig från kapital ( 17 - 21 ).

Under diskussionen pratade vi om olika andra ämnen, till example att ge och få tillbaka. Om man gör goda saker då får man de goda sakerna tilbaka till en på samma sätt och ibland på ett bästa sätt prices som man själv gjorde för andra människor.

Vi behöver ge och hjälpa varandra, det gör att vi tycker om varandra mer och mer. Ibland bara att hälsa någon, lyssna till sina problem eller bara le till någon som du varken inte känner eller känner igen betyder mycket för den här personen utan att du vet. Man känner sig bra och blir glad också när man försöker hjälpa andra på olika sätt utan vänta att andra ska tacka en eller ge tilbaka det .

,,,,,,,,,,,,,,,,,,


tisdag 4 mars 2014

Vad behöver man göra först innan gifta sig med mer än en fru ?!

Min första reflekstion om fredagsdiskussionen ! 


Jag visste att varje fredag har vi en diskussion där vi alla får berätta om våra sina tänker om Ove , och samtidigt lyssna på de andra tänker och tycker. Då blir det mer intressant och vi får mer förståelse om Oves personleghet .

Det var min försat diskussionen som jag kunde vara med Stina och mina klasskamraterna. Innan vi började diskussionen var jag litte oroad om hur den ska vara! . Hur och vad ska jag berätta om, måste alla redan ha sina egna tänkar innan vi börjar diskuttera ?! . Men sen var det inte så som jag tänkte utan bäst och bra sätt där varje person diskutera vad han\hon vill säga eller undrar om.
Bästa sak var det att Stina har skrivit en sammanfattning också av boken ( från kapitlet 9 till 12 ) innan vi börjar diskutera . Sedan blev det lättare för oss att få mer förståelse om Ove, och vad texten hndlar om mer.

Vi har pratat om många olika ämnen. Det började med Ove och hans vän Rune . Tulay har pratade mer vad hände i varje kapitlet och om hennes egna tänker eftersom hon kunde klara läsa alla kapietlen. Sen pratade vi om bilar där Assad har pratat lite mer och på ett rolgit sätt . Efter diskuterade vi om kan man ha mer än en fru där ungefär alla har undrarde om !, och avslutade om relgionen ! Cai har frågat om vad betyder relgion och Islam ! .

Jag försökte att förklara mer om Islams religon. Vi har inte en lag som säger att alla muslimiska män måste gifta sig mer än en fru . Nej, vi har en Islams bock som heter Quraan. Där berättars om männen har rätt att gifta sig mer än en fru men först måste de fråga sin första fru om det ok med henne och till hennes familj om de är inte motståndare. De måste vara rättvis med sina alla fruar och  kunna uppfylla alla deras behov utan diskriminering. Om männen uppfyller allt detta har de lov att gifta sig med fler fruar.

Det var en jätte roligt och intressant diskussionen tyckte jag .  



torsdag 27 februari 2014

Min första dag på SFI

Jag kom med min familj till Sverige den 12\4\2012 . Även det var svårt och jobbigt resa att flygga tre gånger från Tunisie till Sverige , men samtidigt var det intressant, kult och roligt. Vi tyckte om det och var nöjda.
Första veckor var vi väldigt intressant på allt i Sverige. Till exemple människor, områden, språket, typ av livet ,,, allt i detta nya samhället . I familjen är vi nio personer, våra föräldrar, mina sex syskon och jag. Jag har tre bröder och tre systrar, och jag är jätte nöjd och älskar dem så mycket . 

En dag fick vi ett brev som säger att (där) jag, min äldre bror som heter Mehdi och våra föräldrar också ska börja SFI tillsammans .Jag blev jätte glad, äntligen skulle jag få möilighet att lära mig Svenska språket .  
Jag gillade träffa många nya människor från olicka länder som vill också lära sig språket . Och bästa sak för mig var att skulle jag få många nya kompisar och lära nya saker från dem . Eftersom jag gillar lära mig ett nytt språk och ha kommunication . 

Första dag gick vi tillsammans till skolan, var med oss en Somalisk kille .Han var ju jätte snäll och hjälpte oss mycket att få information om Sverige .
Vi gick till introduktions rummet där alla invandrare som är ny i SFI började lära svenska . Vi var ungefär tolv sticker med två lärare, Alexandra och Åssa hette dem . De förklarade bra vad vi ska komma att öära först och ge oss ett eget schema till varje elev .
Somaliska killen som var med oss översättade allt vad de har såg(t) till oss, men jag kunde förstår några svenska ord utan behöva översätta dem . Därför många av dem ord(en) var väldigt liknar(d) med med Engelska ord, och jag var ganska bra i Engelska . Så jag visste nära likheter i betydelse mellan de både språket . 

Med dagarna lär(de) vi många  nya svenska ord och saker om folk och livet .Jag gillade svenska grammatiken och läsa böcker, dem var lät för mig . Men att prata, uttala orden, skriva och förstår vadjag hör var ganska svårt för mig .
Alla språk i hela världen är svårt när man lär sig i början . Så jag tåg det lungt, tränade och kämpade mer för att bli att bli ännu bättre. Och jag fick hjälp från mina klasskamrater och min familj . De (där) dagaena kommer jag aldrig (att) glömma, bästa tid och första plats började jag min väg att lära Svenska .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       


söndag 23 februari 2014

Den här gången blev Adams familjen riktigt förvånada och glada

Adam var en snäll, generöse och milda älskar goda människor ung man som är 23 år gammal . Han älskade mycket sin familj, vänner och sitt jobb . Han gifte sig med hans drömm fru och livde lyckligt med henne för många år . Hon hette Anna som var 20 år gammal när de gifte sig , och hon var riktigt liksam med hennes man egenskaper . 

Med dagarna och år födde Anna sex barn , och både Adam och Anna var lyckliga med de. Barnen växte upp och blev vuxna . Adams familj var en jätte fin familj och de tänckte att de skulle vara åtta personer bara i den här familen . 

Men efter åtta år sen var det förvånde att höra där de skulle blir nio personer istället. Då blir alla riktigt förvånada och längta den nya babie som ska födda . Lena hettet hon den nya babie och hon var en sött, snäll, och glad flicka. Hon har fantastiska föräldrar och sex glada , snälla syskon som henne . De är tre bröder och tre systrar . Lena växte inte upp normalt liksom hennes syskon , hon var senaste barn som ingen i familj var förvanta eller täncka skulle födda.

Hennes mamma blev gravid på henne efter åtta år efter födelsen av hennes bror som alla tänkte att han som ska vara senaste barn i familj . De andra syskon föddas en efter en ålderskillnaden på ett eller två bara , men Lena  var en trevlig överraskning för de att höra och att de skulle ha en ny babies efter ganska lång tid :) .


Starta den första Kapitlet i romanen (En man som heter Ove )

I Onsdags förra veckan började Stina läsa första kapitlet i romanen ( En man som heter Ove ) för oss . En del av eleverna hade lånat boken, medan jag var med de andra som satt och lyssnade utan boken . 
Detta först avsnitt var ganska lätt för oss att förstå , samtidigt det fanns många nya svenska ord i romanen .

   Sedan jobbade vi med lässtrategen två eller tre , ställa frågor och reda ut oklarheter . Det var intressant och mystisk för mig att det vara olicka ord att ''se''  och ''se på någon eller något''  i texten. Men Stina förklarade dessa ord som vi identiferade tillsammans { blänga, iaktta, titta, betrakta, och bevittna }.

I slutat sag stina till oss att försätta läsa romanen hemma till sidan 43 till fredag 14\2 . Men då kunde jag inte komma till skolan för en hel vecka :( , tyvärr blev jag sjuck .
 Jag har missat många portioner och nya sätt att lära skriva berättelse av boken, prova dramatisera dessa , skriva dialog och uttala dessa in före uppspel med hjälp av Stina och samarbetar med klasskamraterna . 

Jag hoppas att jag återfå dessa dagerna som jag har missat och försöka jobba mer och vara närvarande i alla lektioner .


Värför Svenska som andra språk finns ?!

I morse var jag ute efter platser lära  svenska som jag gör mest för att utveckla det svenska språket över mig, men helt plötsligt under min forskning jag hittade det här intressanta avsnitt som peratar om Svenska som andra språk .

  ــ En av kvinnorna vill visa stilen på lärarnas beslut om huruvida han bör vara på flyktingbarn måste studera svenska som andra språk ,och att de inte har rätt att avvisa den och begära sina studier som sitt för att de uppskattar. Också vill hon veta varför skolan sätta denna stil !

Jag tycker att de här kvinnorna vill visa eller de känner att det finns en diskriminering av invandrare i sverige . Vad tycker ni :) ?!

måndag 10 februari 2014

Här är Ove

Ove är en Svensk gammal man men stärk. Han är 60 år gammal, lång och har stora blåa ögon,en stor lång krokig näsa, korta gråa hår och en vit mustasch. 
Han är stilig, snygg, modern och har en normalbyggd kropp. 

Ove är ensam men rik och har en blå bil . Han bor i en liten stad. I sin ungdom hade han en vacker flickvän  och han glömde inte henne. Till nu behåller han en bild med henne tillsammans. Han kanske lite ledsen eftersom han förlorade henne men samtidigt är glad att vetta henne .

Ove som person är social , hjälpsam och lugn. Han är snäll och tycker om husdjuren. Katten  är hans favorite djur så han har en som den bästa vän.
Ibland han känner sig  nervös. Så han älskar att tillbringa tid i jakt och jaga älgen som en hoppy eller reparera något hemma. Han är ju händig. 





söndag 9 februari 2014

Tvillingsystrar {det måste vara ödet }

I dag sag jag en dokumentär film som heter Tvillingsystrar Den är en helt osannolik historia mellan två kinesiska tvilling flickor Mia och Alexandra. 
De två på pricken lika bebisar hittas övergivna, i en wellpappkartong. 

Flickorna var på väg att  adoptera till två olika förväntansfulla föräldrar par på ett barnhem i Kina . Där möts de både familjer med deras små döttrar första gången, och var alla shockad av hur lika deras döttrar är !!!. Ett DNA-test bekräftar deras misstankar, men flickorna har redan skilts åt. 


Alexandra  växer upp i en liten by i Norge med hennes egen ny familj och  Mia 
industristade Sacramento, USA med hennes egen ny familj också. 
Familjar hållar kontakt med varandra genom åren och efter åtta år är det äntligen dags för deras så ötrolig,och underband träffas.

Det här var fantastiskt att se , jag blev rörd när jag såg det (rörd till tårar) . Jag hoppas av hela mitt hjärta att dessa två fina systrar en dag aldrig mer ska få bli åtskilda utan alltid få vara tillsammans :).