torsdag 27 februari 2014

Min första dag på SFI

Jag kom med min familj till Sverige den 12\4\2012 . Även det var svårt och jobbigt resa att flygga tre gånger från Tunisie till Sverige , men samtidigt var det intressant, kult och roligt. Vi tyckte om det och var nöjda.
Första veckor var vi väldigt intressant på allt i Sverige. Till exemple människor, områden, språket, typ av livet ,,, allt i detta nya samhället . I familjen är vi nio personer, våra föräldrar, mina sex syskon och jag. Jag har tre bröder och tre systrar, och jag är jätte nöjd och älskar dem så mycket . 

En dag fick vi ett brev som säger att (där) jag, min äldre bror som heter Mehdi och våra föräldrar också ska börja SFI tillsammans .Jag blev jätte glad, äntligen skulle jag få möilighet att lära mig Svenska språket .  
Jag gillade träffa många nya människor från olicka länder som vill också lära sig språket . Och bästa sak för mig var att skulle jag få många nya kompisar och lära nya saker från dem . Eftersom jag gillar lära mig ett nytt språk och ha kommunication . 

Första dag gick vi tillsammans till skolan, var med oss en Somalisk kille .Han var ju jätte snäll och hjälpte oss mycket att få information om Sverige .
Vi gick till introduktions rummet där alla invandrare som är ny i SFI började lära svenska . Vi var ungefär tolv sticker med två lärare, Alexandra och Åssa hette dem . De förklarade bra vad vi ska komma att öära först och ge oss ett eget schema till varje elev .
Somaliska killen som var med oss översättade allt vad de har såg(t) till oss, men jag kunde förstår några svenska ord utan behöva översätta dem . Därför många av dem ord(en) var väldigt liknar(d) med med Engelska ord, och jag var ganska bra i Engelska . Så jag visste nära likheter i betydelse mellan de både språket . 

Med dagarna lär(de) vi många  nya svenska ord och saker om folk och livet .Jag gillade svenska grammatiken och läsa böcker, dem var lät för mig . Men att prata, uttala orden, skriva och förstår vadjag hör var ganska svårt för mig .
Alla språk i hela världen är svårt när man lär sig i början . Så jag tåg det lungt, tränade och kämpade mer för att bli att bli ännu bättre. Och jag fick hjälp från mina klasskamrater och min familj . De (där) dagaena kommer jag aldrig (att) glömma, bästa tid och första plats började jag min väg att lära Svenska .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       


söndag 23 februari 2014

Den här gången blev Adams familjen riktigt förvånada och glada

Adam var en snäll, generöse och milda älskar goda människor ung man som är 23 år gammal . Han älskade mycket sin familj, vänner och sitt jobb . Han gifte sig med hans drömm fru och livde lyckligt med henne för många år . Hon hette Anna som var 20 år gammal när de gifte sig , och hon var riktigt liksam med hennes man egenskaper . 

Med dagarna och år födde Anna sex barn , och både Adam och Anna var lyckliga med de. Barnen växte upp och blev vuxna . Adams familj var en jätte fin familj och de tänckte att de skulle vara åtta personer bara i den här familen . 

Men efter åtta år sen var det förvånde att höra där de skulle blir nio personer istället. Då blir alla riktigt förvånada och längta den nya babie som ska födda . Lena hettet hon den nya babie och hon var en sött, snäll, och glad flicka. Hon har fantastiska föräldrar och sex glada , snälla syskon som henne . De är tre bröder och tre systrar . Lena växte inte upp normalt liksom hennes syskon , hon var senaste barn som ingen i familj var förvanta eller täncka skulle födda.

Hennes mamma blev gravid på henne efter åtta år efter födelsen av hennes bror som alla tänkte att han som ska vara senaste barn i familj . De andra syskon föddas en efter en ålderskillnaden på ett eller två bara , men Lena  var en trevlig överraskning för de att höra och att de skulle ha en ny babies efter ganska lång tid :) .


Starta den första Kapitlet i romanen (En man som heter Ove )

I Onsdags förra veckan började Stina läsa första kapitlet i romanen ( En man som heter Ove ) för oss . En del av eleverna hade lånat boken, medan jag var med de andra som satt och lyssnade utan boken . 
Detta först avsnitt var ganska lätt för oss att förstå , samtidigt det fanns många nya svenska ord i romanen .

   Sedan jobbade vi med lässtrategen två eller tre , ställa frågor och reda ut oklarheter . Det var intressant och mystisk för mig att det vara olicka ord att ''se''  och ''se på någon eller något''  i texten. Men Stina förklarade dessa ord som vi identiferade tillsammans { blänga, iaktta, titta, betrakta, och bevittna }.

I slutat sag stina till oss att försätta läsa romanen hemma till sidan 43 till fredag 14\2 . Men då kunde jag inte komma till skolan för en hel vecka :( , tyvärr blev jag sjuck .
 Jag har missat många portioner och nya sätt att lära skriva berättelse av boken, prova dramatisera dessa , skriva dialog och uttala dessa in före uppspel med hjälp av Stina och samarbetar med klasskamraterna . 

Jag hoppas att jag återfå dessa dagerna som jag har missat och försöka jobba mer och vara närvarande i alla lektioner .


Värför Svenska som andra språk finns ?!

I morse var jag ute efter platser lära  svenska som jag gör mest för att utveckla det svenska språket över mig, men helt plötsligt under min forskning jag hittade det här intressanta avsnitt som peratar om Svenska som andra språk .

  ــ En av kvinnorna vill visa stilen på lärarnas beslut om huruvida han bör vara på flyktingbarn måste studera svenska som andra språk ,och att de inte har rätt att avvisa den och begära sina studier som sitt för att de uppskattar. Också vill hon veta varför skolan sätta denna stil !

Jag tycker att de här kvinnorna vill visa eller de känner att det finns en diskriminering av invandrare i sverige . Vad tycker ni :) ?!

måndag 10 februari 2014

Här är Ove

Ove är en Svensk gammal man men stärk. Han är 60 år gammal, lång och har stora blåa ögon,en stor lång krokig näsa, korta gråa hår och en vit mustasch. 
Han är stilig, snygg, modern och har en normalbyggd kropp. 

Ove är ensam men rik och har en blå bil . Han bor i en liten stad. I sin ungdom hade han en vacker flickvän  och han glömde inte henne. Till nu behåller han en bild med henne tillsammans. Han kanske lite ledsen eftersom han förlorade henne men samtidigt är glad att vetta henne .

Ove som person är social , hjälpsam och lugn. Han är snäll och tycker om husdjuren. Katten  är hans favorite djur så han har en som den bästa vän.
Ibland han känner sig  nervös. Så han älskar att tillbringa tid i jakt och jaga älgen som en hoppy eller reparera något hemma. Han är ju händig. 





söndag 9 februari 2014

Tvillingsystrar {det måste vara ödet }

I dag sag jag en dokumentär film som heter Tvillingsystrar Den är en helt osannolik historia mellan två kinesiska tvilling flickor Mia och Alexandra. 
De två på pricken lika bebisar hittas övergivna, i en wellpappkartong. 

Flickorna var på väg att  adoptera till två olika förväntansfulla föräldrar par på ett barnhem i Kina . Där möts de både familjer med deras små döttrar första gången, och var alla shockad av hur lika deras döttrar är !!!. Ett DNA-test bekräftar deras misstankar, men flickorna har redan skilts åt. 


Alexandra  växer upp i en liten by i Norge med hennes egen ny familj och  Mia 
industristade Sacramento, USA med hennes egen ny familj också. 
Familjar hållar kontakt med varandra genom åren och efter åtta år är det äntligen dags för deras så ötrolig,och underband träffas.

Det här var fantastiskt att se , jag blev rörd när jag såg det (rörd till tårar) . Jag hoppas av hela mitt hjärta att dessa två fina systrar en dag aldrig mer ska få bli åtskilda utan alltid få vara tillsammans :). 




Kalender