onsdag 12 november 2014

Hur får man respekt? Genom att ta den eller genom att förtjäna den?

Respekt är att vara lyhörd, känna för andra, ha empati för andra och framför allt förstå andras skillnader tänker/åsikter och deras stora olikheter och respektera det. Men frågan är ; hur kan man få respekt? Får man den genom att ta den eller genom att förtjäna den? Om man respekterar andra måste man vara respekterad också?. 

Man måste visa respekt mot andra för att själv förtjäna att bli respekterad. Den kan man inte ta eller få utan förtjänar!. Om du vill vara respekterad du måste först respektera andra också!. Respekt är när människor runt omkring behandlar dig rättvist och respekterar dig för att du förtjänar det. Det kan man aldrig uppnå genom våld, då misstar man respekt mot rädsla.

Respekt är inte en sak du tar. Exempelvis; du kan inte säga till någon du måste respektera mig, om du inte ger mig respekt då slår jag dig!!. Tror du att du ska respektera sen från den personen? Att den person ska respektera dig bra?!. Jag tror inte. 

Respekt kan inte behandla mellan barn/vuxna/ äldre eller mellan en pojke till pojke och en flicka till annan flicka bara!. Utan mellan alla, barn till äldre eller äldre till barn. Äldre till vuxen ock vuxen till äldre, kvinna till man och man till kvinna. Respekt förtjänar människa vare sig arab eller amerikansk, muslim, kristen eller utan religion.  
   
 Det finns ingen som vill inte bli respekterad, men det finns människor som ge respekt utan att vänta andra respektera dem tillbaka och de personer är bästa, tycker jag. För att den andra person kanske vet inte din sanna känslor och tänker att du vill bara bli älskad från människor. Du kan missförstås från andra men det spelar ingen roll för att det är bara du och dem som älskar och respekterar dig vet vad är din mål och det sann sidanSann respekt för mig är att man ger mer än man förväntas få tillbaka.Sann respekt får man inte utan det förtjänar man.

tisdag 11 november 2014

Arbeta tillsammans och ge en respons

Sarahs diskuterande text; Att vara personliga eller inte?

Jag bedömer inte kanske vad någon vill att skriva om hans/hennes leva men bara berättelse vad jag tror göra en bra biografi. Är det bättre att vara personliga i din biografi eller inte? Varje författare måste bestämma för sig själv vad är syftet av hans/hennes biografi. När man berättelse insidan historien kan vara personliga, beviljar det din läsare att lära sig vad de kan inte läste i en tidning. På andra sidan, Det ar important(är viktig) att respektera personen sin familj och kompisar och att skriva vad är ändamålsenlig.

Personligen, gillar jag att lära mig om personen jag läser om. Jag vill lära mig från sin berättelse. Det är bättre att vara personliga så att andra kan relatera till dig och se ditt perspektiv. Exampelvis, hur har dina situationer utmanar dig som en person? Vad hjälpte dig att växa? Det är mycket inspirerande att se en person övervinna sina utmaningar och förutsättningar.

När du delar personlig information, måste du vara känslig för de inblandade. Det är inte rättvist mot andra för att "air their dirty laundry". Därför, om du inte kan vara personlig och respektera andra människors berättelser, är det bättre att inte dela så mycket.

I min åsikt, om du bestämmer dig för att skriva en biografi, bör det finnas ett syfte. Att bara dela information på ytan inte berätta din historia. Kanske några berättelse bör inte skrivas. Jag tror att en stor biografi beskriver vedermödor, segrar och karaktären utveckling utmed vägen.






Ja
Nej
Rubriken är en fråga som man kan svara ja eller nej på? Eller en fråga med två sidor?

Inledningen- Berättar den som skriver bakgrunden till sitt intresse för frågan?


Presenteras frågan och dess två sidor?

Ja-sidan/ena sidan – Markeras sidan med nytt stycke?

Får vi veta att det är ja-sidan som diskuteras i första meningen?


Motiverar skribenten (den som skrivit texten) varför han eller hon svarar ja på frågan?


Ges det exempel för att tydliggöra motiveringen?

Nej-sidan/andra sidan – Markeras nej-sidan med nytt stycke?

Får vi veta att det är nej-sidan som diskuteras i första meningen?


Motiverar skribenten (den som skrivit texten) varför han eller hon svarar ja på frågan?


Ges det exempel för att tydliggöra motiveringen?


Slutsats summering – Markeras med nytt stycke?


Är slutsatsen tydligt formulerad?

Kommer du fram till samma sak genom att läsa texten?








Min kommentar ;

Det var intressant att läsa texten och veta vilka situationer är bättre för skrivare att prata om sina egna personliga känslor och när det inte behövs. Jag tror att rubriken saknas. Jag menar först man ska läsa rubriken bara skulle man undra ; " Att vara personlig eller inte? ". Ok men personlig på vad?! typ. Det ska vara bättre att säga " Skulle man vara personlig i sin biografi eller inte? " tycker jag.

 Texten var rolig för mig. Jag tycker att skrivare hade mer förklarade men har ett skriv problem som behöves träna mer med, som vi alla har. Den som hon behöver att träna mer med är när det behöves att sätta en kommatecken och när det inte behöver!. Det är inte lätt att skriva dina åsikter och tänker allt korrekt och hur du vill när du använder ett nytt språk!. Men ändå bra jobbat .




måndag 10 november 2014

Borde mobiler förbjudas i skolan?

Mobiltelefonen är idag en produkt som ägs av nästan varje person och utan den skulle samhället inte sett likadant ut. Många har dessa frågorna ; Ska mobiltelefoner förbjudas i skolan? Vad är syftet att hålla mobiler med för eleverna inom skolan? Varför ska det förbjudas? På vilken sätt eller situationen kan eleverna ha deras mobiltelefoner?

Om vi tittar på det i positiv sidan ser vi att idag man inte behöver längre söka upp den personen som man vill prata med utan istället kan man skicka ett sms eller ringa personen. mobiltelefoner kan användas för att slå upp information eller hämta information från en lärare. mobiltelefoner kan hjälpa till att organisera med hjälp av den för att veta vad dina läxor är, anteckningar, att veta vilka dagar du kommer att få ut av skolan och andra grejer.

Men på den andra sidan kan mobiltelefoner användas för dåliga syften, som att spela spel eller gå på Facebook( för att sms), ta bild/video eller något annat under lektionen. Då har lärare rätt att ta mobilen från eleven och tillbaka det sen till honom/henne i slutat av lektionen!. 

Det är viktig att vi prova använda våras hjärna istället att få hjälp från våras mobiltelefoner hela tiden specialist om vi är elever!. På den här sätt kan vi ge respons eller bedöma våras själva vad vi kan och hur mycket vi kan också. Exempelvis om vi har inte förstå ett ord det är bättre att vi använder våras strategi för att förstå det inte översta det från lexikon direkt från våras mobil eller go och googla efter en fråga och hitta svaret redo! Vad vi har lärt oss då ?!. Men det förbjudas inte absolut att inte kolla andras åsikter eller tänker också, det är bra att få veta information från mobil om man har ingen ide på den men man måste försöka komma med egen åsikt/tänker också!. 

tisdag 4 november 2014

Är grammatikundervisning så viktig när man lär sig ett nytt språk ?

När man flyttar från sitt land till ett annat land behöver man lära sig det nya språket. Vi som är invandrare och har flyttat till ett annat land som Sverige behöver att lära sig svenska. Men frågan är; behöver vi grammatikundervisning för att lära sig språket?. Blir det lättare och snabbare för oss att kunna språkets grammatik?.

Grammatikundervisning behöver vi för att kunna prata och skriva korrekt.Det kan göra det lättare för oss att förstå språket. Man lär sig också att kunna bygga olika meningar på egen hand eftersom man har förstått hur och varför det är så !.


Men å andra sidan bor vi inte att kunna grammatik för att tala eller hänga med andra i samhället eftersom vi kan ju lära sig språket genom att tala/skriva/läsa eller lyssna på nyhet och titta på TV så mycket. Man kan ändå lära sig språket på jobbet eller vara umgås med vänner. 


Nu är vi elever så grammatikundervisning är jätte viktig för oss för att kunna förklara textbyggnad eller diskutera meningsbyggnad. Men efter skolan kanske det är inte så viktig för oss!. I såna fall är det viktig eller inte för oss att kunna grammatik beror på  våras framtid jobb. Exempelvis; om vi ville bli en lärare eller läkare då kan det vara viktig!. Vi kanske ska inte behöva att kunna grammatik i våras framtid liv men ändå är det jätte bra att veta/kunna det!. 


Thwe Thwe Oo, Alexey, Fatima