lördag 25 oktober 2014

Varför ska vi bedömma sig ?

Bedömning hjälper oss att vi själv får veta vad vi kan och inte kan. Det ska vara lättare för lärare också att veta vad hennes student behöver att träna med. Det viktigaste sak är att det ska vara bara mellan studenten och sin lärare

För det första är ju det ett bra sätt från lärare att låta studenterna bedöma sig först innan de gör, eftersom det hjälper de mer att tänka själv vad de är bra med och vad de behöver träna mer med för att kunna förbättra det ännu bättre.

 För det andra bedömning ska vara säkert mellan studenten och sin lärare bara ingen nån annan får eller kan kolla på det vilken/som ska hjälpa mest studenten att inte oroa sig om det. Samtidigt det stämmer ju för lärare att kunna veta hur hon/han ska hjälpa studenten för att förbättra sig.

Dessutom är ju det en jätte bra ide från Stina att låta oss själva bedöma sig först innan hon gör, tycker jag.
 

onsdag 22 oktober 2014

Sammanfattning om kapital 8 av Jag Är Zlatan

Kapital 8 ;

" Det var ingen stor grej att vara på egen hand " sade Zlatan. Under sin uppväxten brukade ta hand om sig själv och inte vänta/fråga andra att  hjälpa honom för att få vad som han ville. Han kände sig fortfarande som coolaste killen i Europa, tyckte han. Zlatan sa att det kändes långt borta och att han hade ingen/något annat som gav honom den känsla att han är hemma. Han är i Diemen och försöker att vara en seriös kille. Han har ett radhus och ha kontakt med alla som har känner; kompisar, farsan, morsan, och lillbrorsan och syrran. Han hade en bilproblem. Det var hans Merca Cabriolet som var svenskskyltad där man får inte köra med den i Holland, så han tvingade att sälja den och istället beställt en annan Mercedes, en SL 55:a. Därför satt han nu i Diemen, pank och hungrig med tomma kylskåp som han fortförande hatade det.  Zlatan trivdes bäst bland de svarta killarna och sydamerikanerna. De var roligare, tyckte han. Han kände sig mer hemma  med dem, och han gillade humorn och attityden.

I slutet av juli inleddes Amsterdam Tournament i Holland på hög nivå, och det här året skulle, Milan, Valencia, Liverpool och Ajax där är Zlatan med delta. " Det var Zlatans chans att presentera sig för Europa". I första matchen mötte dem Milan och Zlatan gjorde en del sköna grejer genom matchen. Men de har förlorade det mot Milan med ett - noll. I nästa match mötte de Liverpool som hade vunnit tre cup-titlar det året. Dem hade starkaste försvar med finnen Sami Hyypiä och schweizaren Ste`phane Henchoz. Zlatan hade använt finten många gånger med de, han sa att han aldrig mot en världsback som Henchoz, det var bara det: " jag hade känt det redan mot Milan, hela atmosfären triggade mig" . (si, 155).
" En fotbollssäsong är ju lång, och du kan inte visa allt i en enda match. " Som Zlatan har förstått.

måndag 13 oktober 2014

Ett brev till Marcus

Hej Marcus!

Fatima heter jag, och jag är en student på Vuxenutbildning i Luleå . Jag är en av de som blev väldigt inspirerad och djupt rörd av dokumentärfilmen om dig. Förre veckan tittade jag den med mina klasskamraterna och lärare, det var ganska hemskt och synd olyckan tyckte jag. Men den som var super kul att se där du aldrig ge inte upp och kämpade mycket för att kunna gå, cykla, köra bil och bero på dig själv om allting fast din läkare tänkte att du kommer aldrig att kunna gå igen!.

Det var jätte underbart att se alla dina vänner och familj var nära dig hela tiden och hjälpte dig. " Det säger ; hjälp vem du vet och inte  vet, då kommer du att få en hjälp också när du behöver ".  

Jag undrar om vad som hjälpte dig mest för att övervinna skadan och gjorde dig kämpa mer för att gå vidare i ditt liv? Vad är ditt råd till dem som har samma din situation, och även till alla som har det svårt i deras liv? Hur är det med dig nu i ditt liv? Skapade du nya målar?

Du är en stark, positiv, social, glad och en trevlig person . Hoppas dig det bästa i livet och att allt går dig väl vidare i framtiden.

Med vänliga hälsningar

Fatima ~

torsdag 2 oktober 2014

En sammanfattning om första två sidorna i kapitlet 3 av JAG ÄR ZLATAN IBRAHIMOVIC´

I början av kapitlet berättade Zlatan lite gran om olika gårdar i Rosengård och att det var gården som räknas inte var dina föräldrar kom ifrån. Hans mamma hade en gård som hete Törnrosen. Den hade manga saker exempelvis; en gunga och lekplats.  En fotbollsplan var en av dem saker också som fanns där som Zlatan brukade spela i varje dag. Han sade ibland fick han inte att spela för att han var så liten, och där han hatade att vara utanför spelet.

  Zlatans första klubb hette " MBL, Malmö Boll och Idrottsförening", och han var sex år bara när han började. Men han bytte klubb flera gånger och kom till FBK Balkan, och det var något annat där. Han gillade spel sättet där och tyckte att det var precis som hemma, hän trivs bra där. 
  En match släppte Zlatan in mål och hattade fotboll. Han sagt att han skulle börja med ishockey istället. " Hockey är mycket bättre, jag ska bli hockeyproffs" sa han.