måndag 24 mars 2014

Medicinanvändning

I fredags diskuterade oss som vanligt Ove. Vi pratade om romanena fortsättning till kapital 26 , och det var också en jätte spännande diskussion med massor, av känsla (emotionell) tyckte jag . 

Den här gången under diskussionen ville jag prata om medicin och hur skillnaden den används är mellan Sverige och andra länder exempelvis arab länder. Eftersom det var en ganska stor skillnad vad läkaren gör när man blir sjuk och går till en läkare och frågar efter en medicin som hjälper blir bättre !. I andra länder får man direkt men här i Sverige är inte så!! .

Jag har en lillasyster som är inte normal som jag och mina andra syskon. Hon var det yngsta barn som föddes i vår familj och efter en lång tid (åtta år sen) efter den sista barnet. När hon föddes var hon jätteliten och svag , läkaren såg också att hon behöver stanna längre tid i förlossningsrummet .


Till slut kunde vi ta med henne hem för att vara med mamma och hela familjen. Vi tar bra hand om henne, men med tiden visste vi att hon är långsam (försenad) med allt (prata, repetera ord, krypa eller promenera också som en vanlig barn gör ) .




måndag 17 mars 2014

Leende är ett ge välgörenhet också :)

I fredags hade vi en diskussion som vanligt. Vi pratade och fick mer information om olika ämnen och om Oves personlighet. Berättelsen försättnig från kapital ( 17 - 21 ).

Under diskussionen pratade vi om olika andra ämnen, till example att ge och få tillbaka. Om man gör goda saker då får man de goda sakerna tilbaka till en på samma sätt och ibland på ett bästa sätt prices som man själv gjorde för andra människor.

Vi behöver ge och hjälpa varandra, det gör att vi tycker om varandra mer och mer. Ibland bara att hälsa någon, lyssna till sina problem eller bara le till någon som du varken inte känner eller känner igen betyder mycket för den här personen utan att du vet. Man känner sig bra och blir glad också när man försöker hjälpa andra på olika sätt utan vänta att andra ska tacka en eller ge tilbaka det .

,,,,,,,,,,,,,,,,,,


tisdag 4 mars 2014

Vad behöver man göra först innan gifta sig med mer än en fru ?!

Min första reflekstion om fredagsdiskussionen ! 


Jag visste att varje fredag har vi en diskussion där vi alla får berätta om våra sina tänker om Ove , och samtidigt lyssna på de andra tänker och tycker. Då blir det mer intressant och vi får mer förståelse om Oves personleghet .

Det var min försat diskussionen som jag kunde vara med Stina och mina klasskamraterna. Innan vi började diskussionen var jag litte oroad om hur den ska vara! . Hur och vad ska jag berätta om, måste alla redan ha sina egna tänkar innan vi börjar diskuttera ?! . Men sen var det inte så som jag tänkte utan bäst och bra sätt där varje person diskutera vad han\hon vill säga eller undrar om.
Bästa sak var det att Stina har skrivit en sammanfattning också av boken ( från kapitlet 9 till 12 ) innan vi börjar diskutera . Sedan blev det lättare för oss att få mer förståelse om Ove, och vad texten hndlar om mer.

Vi har pratat om många olika ämnen. Det började med Ove och hans vän Rune . Tulay har pratade mer vad hände i varje kapitlet och om hennes egna tänker eftersom hon kunde klara läsa alla kapietlen. Sen pratade vi om bilar där Assad har pratat lite mer och på ett rolgit sätt . Efter diskuterade vi om kan man ha mer än en fru där ungefär alla har undrarde om !, och avslutade om relgionen ! Cai har frågat om vad betyder relgion och Islam ! .

Jag försökte att förklara mer om Islams religon. Vi har inte en lag som säger att alla muslimiska män måste gifta sig mer än en fru . Nej, vi har en Islams bock som heter Quraan. Där berättars om männen har rätt att gifta sig mer än en fru men först måste de fråga sin första fru om det ok med henne och till hennes familj om de är inte motståndare. De måste vara rättvis med sina alla fruar och  kunna uppfylla alla deras behov utan diskriminering. Om männen uppfyller allt detta har de lov att gifta sig med fler fruar.

Det var en jätte roligt och intressant diskussionen tyckte jag .